Sådan bruges ErindringsKasserne

For nogen ældre, og især for demente, kan spørgsmålet: ’Husker du…?’ blive et nederlag frem for en rar oplevelse. For nej, de husker ikke. Men det kan genstande og dufte ændre på. Gensynet med metalsæbeskålen med sæben i kan sammen med følelsen af den glatte sæbe i hånden og duften i næsen fremkalde erindringen om lørdagsbadet, en tur i sommerhus eller noget helt tredje.

Det er vigtigt at understrege, at erindringskasserne ikke er en historiequiz. Ingen minder er forkerte! Formålet er at vække erindring – ikke at vække bestemte erindringer.

  • Saml en mindre gruppe beboere, som funger godt sammen. Det er en fordel, hvis en eller flere er selskabeligt anlagt, da deres udadvendthed kan hjælpe med at åbne op for samtalen i gruppen.
  • Find et roligt og uforstyrret sted at sidde, gerne omkring et bord.
  • Planlæg hvordan indholdet skal præsenteres for beboerne. Man kan f.eks. tage én ting op af gangen og sende den rundt, eller man kan stille genstandene op som en lille udstilling og lade de ældre vælge en genstand på skift.
  • Lederen af erindringsarbejdet skal skabe tryghed i gruppen og lede tankerne på vej med åbne spørgsmål.
  • Hav tålmodighed. Det er ikke alle, der vil tale første gang aktiviteten gennemføres. Giv de ældre tid til at undersøge tingene i fred og ro.
  • Stil spørgsmål til beboerne, vent på deres svar og lyt aktivt. Del gerne ud af egen minder, men husk, at det er de ældre og deres minder, der er i fokus!
  • Det kan være en god idé, at møderne omkring erindringskasserne har faste ritualer, f.eks. opdækning af kaffebord, eller at der startes og sluttes med en sang.

erindringsarbejde copy

Kassernes videre liv
Kasserne er kun en begyndelse. De kan løbende udvides og ændres. Tag f.eks. blomster med fra haven, sæsonens frugt og grønt, en rest julesild eller andet karakteristisk, der kan understøtte reminiscens arbejdet.

For videre inspiration: http://www.socialstyrelsen.dk/aeldre/demens/reminiscens (eksternt link)

Tilbage til ErindringsKasser

Print Friendly