Glostrup Bryggeri

 

Om mænd og Øl

Bryggeriet i Glostrup

Byens første industrivirksomhed, lå der, hvor Rådhusparken ligger i dag. Dengang i 1843 var det midt i en lille landsby lige over for kirken og ud til den landevej, der stadig fører igennem Glostrup.

I dag er der kun  ’Bryggervillaen’ – oprindeligt kaldet Glostrup Hus – tilbage, men bryggeriet var i sin storhedstid en af de største virksomheder i Glostrup

 antal-ansatte-graf

(Antal ansatte)

 

 

 

 

Bryggeriet blev den længstlevende virksomhed i Glostrup, med en produktion, der strakte sig fra 1843 og godt ind i 1920’erne, måske til omkring 1930. Det er usikkert hvornår den sidste del af produktionen blev lukket ned. Efter nedlukningen blev bryggeriets bygninger stående og brugt til andre formål – eksempelvis brandstation indtil de sidste rester blev revet ned omkring 1950.

Christian Ditlev Friedel (1817-1882)

Bag den store virksomhed stod en række vidt forskellige bryggere. Den første, idémanden, der startede det hele, var Christian Ditlev Friedel.

friedel-web

Christian Ditlev Friedel

I 1838 flytter Friedel til Glostrup fra København. I storbyen havde han siddet og set ud over det omgivende landsbrugsland og fået en lys ide: Han kunne se et stort umættet marked for at sælge hvidtøl til bønderne. På landet bryggede de selv – men kunne Friedel bringe produktionen ud til dem, kunne de spare tid og kræfter på brygningen. Det var et sats – men det lykkedes. Bryggeriet kom godt fra start, men kom kortvarigt i dramatiske vanskeligheder: I 1847 brændte bryggeriet ned – det var en stor erhvervsrisiko for netop bryggerierne – og pludselig opstod der oven i købet tvivl om tilladelsen til at drive bryggeri var i orden. Men der kom styr på sagerne og ølproduktionen tog fart, og i 1851 udvider Friedel sin virksomhed betragteligt, da han grundlægger endnu et bryggeri: Rabeshave, der ligger på Christianshavn.

Rabeshave bliver et af de største bryggerier i København på 4 etager og drevet med dampkraft – også større end Carlsberg, der startede sin produktion i 1847. Friedel flytter til Christianshavn, hvor han kort efter i 1852 sælger bryggerierne til greve Knuth af Knuthenborg og i stedet for at eje bryggerierne, forpagter han dem. Alligevel går Friedel konkurs, bliver skilt og emigrerer med sine sønner til Amerika i 1856.

 

Greve Knuth (1813-1856)

knuth-til-web

Greve Knuth af Knuthenborg

Greve Knuth er kendt som en moderne forretningsmand og købet af bryggerierne indgår i de mange store sager, som greven har gang i udover driften af sit gods på Lolland. Men allerede samme år som Friedel emigrerer til Amerika dør Knuth, og bryggerierne sælges igen.

Knud Christian Hansen (1826-1892)

Knud Christian Hansen

Knud Christian Hansen

Ind på scenen træder K.C Hansen. Han kommer fra Horsens, har deltaget i Treårskrigen og dukker 5 år efter i 1855 op som bryggerknægt på Rabeshave. Hvad der sker fra dette tidspunkt og indtil Knuth dør og Friedel emigrerer vides ikke – men K. C Hansen ender med at købe begge bryggerier. Han idérig som sine forgængere og går ind i brygningen med stort vid og energi. Han eksperimenterer blandt andet med det nye bayerske øl, der hurtigt fortrænger hvidtøllet som favoritdrikken. Bryggeribranchen er presset og præget af stærk konkurrence og i 1891 slår han sig sammen med 12 andre københavnske bryggerier og lader Rabeshave indgå i De Forenede Bryggerier, hvor han indtræder i bestyrelsen. Bryggeriet i Glostrup forbliver selvstændigt og satser udelukkende på hvidtøl.

K. C Hansen sørger samtidig for oplæringen af sin søn Axel, så han med tiden kan overtage bryggeriet.

 

Axel Hansen (1871 – 1933)

formidler historie

Axel Hansen

Da K. C. Hansen dør i 1892 overtager sønnen Axel hans plads og driver bryggeriet videre i den stadig hårdere konkurrence. Han står for store udvidelser af bryggeriet, han bygger arbejderboliger og en ny direktørvilla. For at klare konkurrencen slå Axel Hansen bryggeriet i Glostrup sammen med et andet hvidtølsbryggeri og stifter Kjøbenhavns Hvidtølsbryggerier, hvor han forbliver direktør. I 1898 udvides selskabet og bliver til A/S Kjøbenhavns Bryggerier og Malterier. Omkring 1900 når bryggeriet i Glostrup sit højdepunkt.

 

 

 

←Tilbage til “Steder”

 

Print Friendly