Glostrup Vandtårn

Udsigt til bedre tider

Glostrup Vandtårn er i dag et markant vartegn for byen. Da det blev bygget, må det have været en enorm forandring af byens udseende og stemning. Vandtårnet er heller ikke blot symbolet på, at man slap for at gå til kilden efter vand (ved Kildevældets Alle – dengang K.C. Hansens Alle), men også et meget synligt symbol og bevis på, at Glostrup omkring århunderedeskiftet meget hurtigt udviklede sig fra en ret lille landsby med få virksomheder, og endnu færre moderne bekvemmeligheder, til en rigtig by med blandt andet et vandværk.

Kommunen sagde i første omgang nej til grundejerforeningens anmodning om et vandværk og et gasværk i 1903, men efter et tørkeår indvilligede kommunen alligevel i at opføre et vandværk. En af de førende eksperter i vandværker blev indkaldt – August Fensmark. Han tegnede det tårn, der stadig står der.

Indvielsen fandt sted den 4. februar 1906. Der, midt i vinterens mørke, frost og sjap, må det have været en umådelig lettelse, ikke at skulle hente vand udendørs længere for de heldige, der havde private vandhaner og ikke at skulle frygte for, at tørke skulle udtørre de udendørs kilder, når man nu havde fået et reservoir i tårnet. Bykilden blev fyldt op i 1908, men erindres i vejens navn: Kildevældets Alle.

Tårnet er i tidens topmoderne middelalderstil. Det er 8-kantet og 33,5 meter (100 fod i tidens mål) højt, og øverst er der plads til en tank på 110 m3 vand. Pointen er, at vand fra tanken øverst i tårnet ledes ned i forsyningsnettet med så stort tryk, at det kan fordeles i byens mange vandhaner.

Vandtårnet prydede fra begyndelsen mange postkort, hvor det i ensom majestæt troner over det flade bylandskab og viser de nye tider med overbevisende gennemslagskraft.

Indtil 1963 stod det for vandforsyningen til Glostrup, men den hastigt voksende bebyggelses, og fra 1958 også det store Amtssygehus’, behov for frisk vand oversteg langt det gamle vandtårns kapacitet. Et nyt vandtårn blev bygget (ude ved Kindebjergvej) – det kan rumme 3200 m3, og det gamle vandtårn er reduceret til vartegn.

←Tilbage til “Steder”                                                      

 

Print Friendly